Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011 LEGJOBB FILM JELÖLTEK

2011.03.05

Az Oscar-díj (hivatalos angol nevén Academy Award ) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) ad ki több kategóriában 1929 óta."

2010-től kezdve változtattak a koncepción és a Legjobb film kategóriában az 5 lehetséges jelöltet 10-re dagasztották, hogy még több dvd-re rá lehessen vésni az "x Oscar jelölést kapott" feliratot, ezáltal próbálva felturbózni az eladást. Tipikus marketing húzás. A díjátadó előtt gondoltam összeszedem a jelölteket néhány megjegyzést fűzve hozzájuk, aztán bedobom a kérdést, hogy te kinek adnál, mennyit stb. Minden okoskodásnak és egyéni véleménynek teret adva, lehet majd szapulni vagy épp bólogatni az Akadémia döntéseire, ez a poszt erre születik.

Inception

Christopher Nolan intelligens blockbustere, ami eszméletlenül odavágott, tökéletes moziélményt kreálva. Sokan már előre temetik, hogy bizony nem fog kapni, pláne legjobb filmért járót nem. 8 jelölést kapott, viszont Nolant valamilyen oknál fogva kifelejtették a legjobb rendező listáról. Pedig bizony befért volna lazán. Sajnos szerintem sem fog annyit kapni, amennyi kijárna neki, de azért 1-2 szobrot tippelek. Főleg a látvánnyal kapcsolatos kategóriákban.

True Grit 

Meglepően sok jelöléssel (10) büszkélkedhet, habár lehet, hogy a tipikus két szék közül a pad alá eset jön el, és lecsúszik a nagyjáról. Mivel Bridges tavaly elvitte a szobrot, ami Clooneynak járt volna, ezért szerintem idén nem fog kapni főszerepért, viszont tény, hogy ütős karaktert hozott baromi jól, talán még jobban, mint a Crazy Heartban. A fényképezésért nem csodálkoznék, ha kapna.

The Social Network 

Fas*buk film, mondják sokan, nekem bejött, azt már olvashattátok. 8 jelölést kapott, köztük David Finchert jelölték a rendezőiben, Aaron Sorkint pedig adaptált forgatókönyv kategóriában, amiért bizony járhatna neki, mert profihoz hűen adaptált egy olyan sztorit, ami önmagában nem biztos, hogy ennyire működőképes lett volna. Kellett hozzá Sorkin, hogy pörögjön és ellopja a figyelmed. Egyébként mivel megosztó film lett, így természetesen a jelöléseket is sokallják jó páran.

Toy Story 3  

A bővítés előnye, hogy például egy animáció is befért? Nem mintha nem rendelkezne rengeteg erénnyel, mert tudta tartani azt a magas színvonalat, amit évekkel ezelőtt felállított. 2-szer is megnéztem, baromi jó, de a többiekkel szemben egy nagyobb összeget tennék rá, hogy a közelében nem lesz a legjobb film győztesének. 5 jelölést gyűjtött be, köztük a legjobb animációs filmét, amire jó eséllyel pályázhat. Az Illusionist van vele szemben, amit már láttam, de sajnos a gyönyörű rajzok ellenére nem tudtam annyira imádni, amennyire szerettem volna.

Winters Bone 

Az abszolút kakukktojás, amit nem értek, mert teljesen szimpla film. Azon kívül, hogy hiteles drámát láthatunk, ami inkább súrolja a korrekt, mint a kiemelkedő szintet nem sok mindent tud felvonultatni. Persze ez saját vélemény, biztos vannak bőven ellenem is. De én ezt be se raktam volna a jelöltek közé az fix. 4 jelölést kapott összesen.


127 Hours  

Danny Boyle idén sem marad le, megint hozott egy ütős filmet. Aki olvasta a kritikám az tudhatja, hogy kettőt bizony simán odaadnék neki. Érdekes, hogy a gyönyörű fényképezés ellenére abban a kategóriában nem jelölték. 6 jelölést gyűjtött be összesen, eddig nálam magasan az élen tanyázik.

 

The Fighter 

David O. Russell sportdrámája, ami bizony a díjátadóra született. Christian Bale jó eséllyel megkapja a legjobb mellékszereplőért járó díjat, ami ki is jár neki annyira átszellemült a szerep kedvéért. 6 jelölést gyűjtött be összesen, meglátjuk mennyi valósul meg.

 
 

Black Swan 

Darren Aronofsky elvetemült pszichothrillert álmodott a vászonra, amit még mindig nem igazán tudok hova rakni. Ha a Wrestler nem kapta meg anno a legjobb filmért járót, meg Rourkeot sem díjazták és ezt fogják akkor csak annyit, hogy WTF. Egyébként mindenképp jó hír, hogy egy pszichothrillert jelöltek, mert az utóbbi időben nem nagyon van esélye betörni bárminek a drámán kívül. Nyilván részben a Fekete hattyú sem esik messze a műfajtól. 5 jelölést szedtek össze a hattyúk.

The Kings Speech

A 10-ből ez az egyik, amit nem láttam és különösebb érdeklődés nélkül marad továbbra is. A Baftát már megkapta, az esélyei pedig itt sem elenyészőek, tippre a lehetséges top 2-ben van. Jók a kritikák, jók a vélemények, mégsem érzem kihagyhatatlannak. Majd talán ha már lecseng egyszer megnézem. Ha valamiért "must see" kategória akkor jöhet valami ajánló. A True Gritet megszégyenítő 12 jelölést szedett össze a díjátadó mezején, kíváncsi vagyok mennyit fog begyűjteni. Ha kap 8-at, mint a Slumdog akkor megeszem a sosem létezett kalapom.

The Kids Are All Right

Leszbikus házaspár-> Oscar esély? Ez a másik, ami kimaradt pedig jó ideje itt pihen a gépemen. Állítólag kellemes és szórakoztató film, szóval idővel ezt pótolom, mert vasárnapi lazításhoz kellően alkalmasnak tűnik. 4 jelöléssel vág neki a shownak.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ekoz77@vipmail.hu

(G, 2011.12.12 23:49)

Ha már ellopod, kiteszed valaki cikkét, akkor legalább illene feltüntetni, hogy pontosan hol jelent meg és kinek a műve.

Legalább.